Kwaliteit kinderopvang

KDV De Maan is veilig en gezond: De fysieke veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Elk jaar wordt er op de locatie risico-inventarisaties uitgevoerd. Daarvoor gebruikt KDV De Maan de risicomonitor van FCB en Consument en Veiligheid. De controle op de wettelijke eisen die aan (brand)veiligheid en gezondheid worden gesteld vinden jaarlijks plaats. De GGD is hierbij de toezichthouder.

Het doet ons een deugd om elk jaar weer een pluim te krijgen van de GGD-inspecteur. We werken er dan ook keihard aan om onze locaties schoon en fris te houden. We hebben een huishoudelijke medewerker die dagelijks met veel plezier in de weer is om de ruimtes schoon te houden. We verwachten niet dat onze leidsters gaan schoonmaken, zij mogen al hun aandacht richten op de kinderen. Onze kokkin heeft haar HACCP-diploma op zak en is zorgvuldig met het hanteren van hygiëneregels. Voedselveiligheid en hygiëne zijn nauw met elkaar verbonden. Het is daarom belangrijk om in de keuken goede hygiënemaatregelen te hanteren en te respecteren. We zorgen graag voor een goede persoonlijke hygiëne en houden onze keukens altijd netjes en proper. Met kleine kinderen is dit extra belangrijk omdat zij gevoeliger zijn voor voedseltoxi-infecties.

In de verschillende stappen van de maaltijdbereiding, van de aankoop, tot en met de verdeling, zijn we er van bewust dat er risico’s schuilen voor de gezondheid van de gebruiker. Als we deze risico’s willen vermijden moeten we de gevaren kennen en maatregelen nemen om ze te voorkomen.

Voedseltoxi-infecties komen regelmatig voor. Oorzaken zijn vaak het niet wassen van de handen, onvoldoende verhitten, onvoldoende snel afkoelen, niet goed koelen of verpakken etc. Daardoor ontstaat de kans dat de microben zich in de voedingsmiddelen vermenigvuldigen met als mogelijk gevolg een voedseltoxi-infectie. De aard en de omvang van de ziektetekenen hangen af van het soort micro-organisme, hun toxines (stof geproduceerd door (pathogene) micro-organismen in de voedingsmiddelen) en hun aantal. Vaak voorkomende ziektetekens zijn diarree, braken en koorts met gevaar voor uitdroging. De gevolgen kunnen ernstig en zelfs levensbedreigend zijn, vooral bij personen met een zwak afweersysteem zoals jonge kinderen.

Voorbeelden van mogelijke ziekteverwekkende bacteriën zijn Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, enz. Besmette voedingsmiddelen vallen niet altijd op door een speciale geur, smaak of uitzicht. Om te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën kans maken om zich te vermenigvuldigen in ons kindcentrum hanteren we onder andere de volgende regels. Deze regels zijn onderdeel van ons kwaliteitsbeleid en zijn opgesteld conform de richtlijnen van het RIVM:

 • Handen wassen: We wassen onze handen met vloeibare zeep verdeeld over gehele handen en spoelen goed schoon en drogen direct onze handen af. We leren dit ook aan de kinderen. In elk geval na het binnen/buiten spelen, voor elke maaltijd en na elk wc-bezoek wast iedereen de handen.  Daarnaast wassen we handen bij zichtbaar vieze handen, bij verkoudheden, na dierenbezoek, na vuile was aangeraakt te hebben, na knutselactiviteiten, na billen afvegen, na aanraking met braaksel/ontlasting, voor het bereiden van voedsel, na wondverzorging, na schoonmaakwerk e.d.
 • Na elke verschoning van een kind wassen we onze handen. We gebruiken voor extra hygiëne handalcohol. Na elke maaltijd wassen de jongste kinderen zelf hun handen met washandjes: voor elk kind een eigen/aparte. Na gebruik gaan ze direct in de wasmand en worden ze op 60 graden gewassen en gaan daarna de droger in.  Handdoeken gaan tweemaal daags in de was. Zichtbaar vuile handdoek gaan ook gelijk in de was.  Hand- en contactpunten maken we dagelijks schoon.
 • Niezen en Hoesten wordt zoveel mogelijk in de arm (holte van de elle boog) gedaan, we leren dit ook aan de kinderen.
 • Verkouden kinderen leren we hun neus op te halen i.p.v. snuiten: dat is beter voor de (bij)holtes. Als we snot zien vegen we het af; de oudere kinderen kunnen het zelf.
 • In elke ruimte hangt een handdoekrol aan de muur. We gebruiken geen stoffen zakdoek in verband met besmetting door andermans snot.
 • Spuugdoekjes en slabbers gebruiken we voor elk kind een schone. Na gebruik gaan ze direct in de was. Luiers: gooien we direct in de speciale luierbakken die geen geur verspreiden.
 • Voeding: Boodschappen gaan direct in de koelkast die tussen de 4°C en 6°C staat. Deze is voorzien van een thermometer zodat we op tijd kunnen zien of het te warm is. De koelkast wordt wekelijks schoongemaakt. We zetten de datum van opening op alle verpakkingen. We halen circa een half uur voor gebruik de spullen uit de koelkast. Het is beter voor de spijsvertering en stofwisseling om niet te koude voeding/drankjes te nuttigen. Aangezien we ruim de tijd nemen voor de maaltijden, zetten we alles na ongeveer een uur weer terug in de koeling.
 • Zuigelingenvoeding bewaren we bij 4°C
 • Alle etenswaren bewaren we in doosjes, bakjes, zakjes en potten zodat het schoon blijft.
 • We gebruiken voor elke pot een eigen lepel of mes zodat er geen etenswaren mengen i.v.m. schimmelvorming.
 • We schrijven de datum van openen op de verpakking. Kruimels vegen we op. Vanwege onnodige verspilling bewaren we restjes 1 dag in de koelkast.
 • Aan tafel gebruiken we borden en bestek (voor elk kind eigen) altijd schoon uit de kast of vaatwasser.
 • Elke pot heeft een eigen mes of lepel zodat etenswaren niet door elkaar gaan.
 • We vinden het belangrijk voor de smaakontwikkeling dat kinderen rauwkosteten zoals wortel, komkommer, tomaat, paprika en radijs (liefst uit eigen moestuin): dit verwarmen we dus niet. Kauwen is goed voor de speekselklieren en de spraakontwikkeling 
 • Serviesgoed en Bestek (Vaat): bij elke maaltijd worden schone bekers, borden en bestek gebruikt; gaan direct na gebruik in de vaatwasser. 
 • Beddengoed: kinderen hebben een vast bed of een stretcher. Hoeslakens worden 2x per week verschoond. kinderen hebben een eigen deken of slaapzak.

Om de Fysieke veiligheid te waarborgen:

 • Houden we jaarlijks een brandoefening,
 • Hebben wij speciale evacuatiebedden voor de baby’s,
 • Hebben we vaste BHV’ers,
 • Houden we het binnenklimaat op peil middels hygrometers,
 • Verwijderen direct kapot materiaal en zorgen we ervoor dat kinderen er niet aan komen.
 • En zorgen we ervoor dat we cyclisch werken en indien nodig spreken we elkaar aan op gedrag en houding.

 

De evacuatiebedden van Barendrecht Ingrid en Daniëlle: Thumbs up! bhv 2013 bhv 2013 1

Lees hier verder over ons beleid Veiligheid en Gezondheid

Top